Kupina-jogurt sladoled

Volim sladoled. Ne. Ne volim, obožavam. 
Oduvijek je moj najdraži sladoled bila čokolada i njega u 90% slučajeva uzmem bez razmišljanja. No već kao sam klinka imala potrebu nakon sladoleda tražiti čašu vode, jer bi bila žedna. Ni danas nije drugačije.

Kupovni sladoledi su fini, no često pretrpani šećerima i aditivima. Iskreno, ne razmišljam o zdravoj prehrani koliko bih htjela, no ovo smo ljeto odlučili uživati u domaćim sladoledima. 
Brži su, zdraviji i jeftiniji, a najbitnije što sami kontroliramo što stavljamo u njih.


U voćnjaku imamo nekoliko grmova kupine i najčešće ih jedem kao međuobrok sa jogurtom. 
Zrele kupine zgnječim djelomično vilicom te prelijem jogurtom i promiješam. 
Divna boja i okus, a puno je ukusniji i zdraviji od kupovnih voćnih jogurta natrpanih šećerom.
Odlučila sam svoj domaći voćni jogurt pretvoriti u sladoled i rashladiti se.


Kupina-jogurt sladoled


Sirup

240 ml vode
60 g šećera
svježi đumbir, veličine kažiprsta
20ak listova mente

Ako ste isprobali Slushie od lubenice, sigurno vam je ostalo sirupa, pa ga možete iskoristiti i za ovaj recept. U protivnom...Bacite se na posao.

U posudu dodajte vodu, šećer, listove mente te naribajte svježi đumbir. Stavite na laganu vatru i kuhajte pet minuta. Skinite s vatre i ostavite 20 minuta da se ohladi. Spremite u posudu sa zatvaračem.

Pire od kupina

300 g kupina
2 žlice vode
6 žlica sirupa

Zrele kupine i vodu stavite u posudu na srednju vatru. Kako se posuda zagrijava, zgnječite kupine s drobilicom za krumpir. Ne želite skuhati kupine, već ih samo zagrijati da otpuste sok.
Presipajte u posudu i ostavite da se ohladi.

Kod punjenja kalupa za sladoled dodajte sirupa po želji.

Jogurt s limunom

240 g grčkog jogurta
korica i sok dvaju limuna
2 žlice šećera u prahu
1 žličica ekstrakta od vanilije

Količina limunovog soka ovisi o veličini i gorčini limuna. Tu ćete, kao i inače, morati vjerovati svojim okusnim pupoljcima. ;)
Limun zagrijte na 10 sekundi u mikrovalnoj, pa ih stavite na tvrdu podlogu i malo kotrljajte dlanom da otpuste sok. Na sitni ribež naribajte koricu limuna u grčki jogurt te dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije.
 Zatim iscijedite sok te ga postupno dodajte jogurtu. Promiješajte, probajte i presudite.

Redoslijed slaganja

Prvo provjerite do koje dubine vam idu štapići za kalupe te po tome odredite visinu prvog sloja. Osobno sam koristila slamčice radi izgleda, koje su se kasnije pokazale malo nepraktične, moram priznati. :D

Prvo punite kalupe s pireom od kupina zaslađenih sirupom otprilike do 1/3 kalupa. Stavite u zamrzivač dok se ne smrzne.
Ostatak zaslađenog pirea ostavite sa strane. Nakon što se prvi sloj smrznuo, možete prijeći na sljedeći sloj. Ostatak pirea pomiješajte s malo jogurta, tek toliko da dobijete lijepi uzorak te napunite kalupe do 2/3 visine kalupa.
Zadnji sloj je jogurt. Njime popunite kalup do vrha te gurnite štapić. Stavite u zamrzivač dok se potpuno ne smrzne.

Prije serviranja, uronite kalupe u posudu s vrućom vodom i istisnite rezultat.
Uživajte u ledenoj poslastici koju možete i raditi s klincima. ;)


Šaljite mi svoje fotografije na cutieandpieblog@gmail.com ili na Instagramu označite sa #cutieandpie.
Dobar tek,

Nema komentara