Štrudla s grizom i jabukama

Da se kod nas pravi statistika slastica, ovo bi bio kolač koji najčešće brzinski napravimo nedjeljom prije ručka. Ili kada se gosti najave mrvicu prekasno, a želimo ih nečim slatkim ponuditi.

Najčešće ni ne dočekamo da se 'odmori' nakon pečenja, nego je još vruću narežemo i navalimo. Da, znam da to nije dobro...
Ovo nije klasična štrudla, nego štrudla s punjenjem od griza i voća. Toliko nam je draga, da cijeli pleh nestane u jedno popodne...

Štrudla s grizom i jabukama

1 kore za štrudlu

3 jaja
1 čaša* šećera
1 čaša ulja
1 čaša griza
2 jogurta
1 kiselo vrhnje
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
750 g jabuka (ili drugog voća po želji)
sok jednog limuna
3 žličice cimeta

šećer u prahu

*čaša = čaša od jogurta
Prvo si pripremite željeno voće. Ako imate smrznuto voće, izvadite ga na vrijeme da se odmrzne i ocijedite od sokova. Po želji zasladite. Ako volite puno voća u kolačima, količinu možete i povećati. 
Jabuke naribajte, pospite sokom limuna i/ili pospite cimetom.

Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto umutiti. Zatim dodati sve ostale sastojke i umutiti. 
Raširiti kore i podijeliti ih u tri grupe po tri lista. Koliko grupa imate, toliko ćete imati štruca. Većinom budu u paketu kora za štrudlu po 9 komada, pa ih podijelim na 3x3. Ako uzmete paket od 12 kora, onda možete od toga napraviti ili 3 štruce po 4 lista ili 4 štruce po 3 lista. Odabir je na vama.

Raširite jednu koru, namažite smjesom. Preko stavite drugu koru i namažite smjesom. Zatim stavite treću koru, namažite smjesom i rasporedite voćem po želji. Kod nas to budu naribane jabuke posute cimetom, višnje i šljive najčešće. 
Nemojte zaboraviti i krajeve namazati, kako vam ne bi bili suhi. 

Zatim izmjerite pleh i vidite hoćete motati štrucu po širini ili po dužini. Smotajte štrucu i premjestite je u pleh za pečenje. 
Isti postupak ponovite s ostalim štrucama dok ne potrošite kore.

Na kraju s ostatkom smjese, premažete kore i popunite prostor između kora. 

Peći otprilike 20 minuta na 180° C ili dok ne lijepo porumeni. Posuti šećerom u pravu. 

Svoje slike šaljite mi na cutieandpieblog@gmail.com ili na instagramu označite sa #cutieandpie. 

Dobar tek, 

Broj komentara: 12

  1. Odgovori
    1. Bilo je vremena za isprobati. :P Kakve su štrudle, hihihi? :)

      Izbriši
  2. Nisam ljubitelj lisnatog i tih kora, al na ovim slikama strudla mi izgleda prefino! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ostaviš mi komentar, a ne dobijem obavijest. :O
      Jelda? Meni su jako fine. :) Brzo se naprave,a još brže nestanu. :D

      Izbriši
  3. Baš nije fer naletiti na ovakav recept kad si na dijeti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma kakva dijeta??? Bitno je zdravo se hraniti,a s vremena na vrijeme si dopustiti slatke užitke. ;)

      Izbriši
  4. Upravo sam jela, ali dzaba. Evo mi vode na usta :) Kakve su to kore za strudlu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je dobar znak. ;) Kore ili listovi za štrudlu. Budu namotane. Nešto kao ovo:
      https://nutristo.com/photo/show/991

      Izbriši
  5. Moze li se ovakva strudla zamrznuti pa staviti peci kada banu gosti ili nam padne secer? :D
    Kako to izvesti da bude dobro? Pomagajte :)
    (Ja radim bez jaja)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Silvija, nažalost ne mogu Vam sa sigurnošću reći.
      Nisam dosad probavala, jer volim kada je svježe pripremljeno. Toliko bude brzo, dok netko zabavlja goste, ne skuže ni da se kolač pravi. ;)

      Ako isprobate, javite mi rezultate i dojmove? ;)

      Izbriši
  6. Sasvim slučajno naleteh na tvoj blog i na ovu tvoju štrudlu...ja je pravim na mnogo načina, sa višnjama, jabukama, orasima i još nikad niko nije rekao da mu nije dobra...Odlična pita ( mi to zovemo pitama ) .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da je samo prvi dolazak na blog bio slučajan. ;)
      I kod nas je lista obožavatelja povelika. :)

      Izbriši